Hoppa till sidans innehåll

Svensk Friidrotts nyhetsbrev v. 42

14 OKT 2015 16:27
Svensk Friidrotts nyhetsbrev v. 42
  • Skapad: 14 OKT 2015 16:27

 
 
Friidrottsvänner,
Jag har nu gjort mina två första veckor som generalsekreterare och det är ett väldigt spännande arbete som väntar framöver. Det är mycket som händer i vår verksamhet och det är en ära att få vara med och leda det arbetet.

I veckans nyhetsbrev kan ni bland annat läsa om Sverige på fötter, ett initiativ inom projektet Svenska Löpare, som syftar till att få fler i Sverige att börja röra på sig.
Ni kan också läsa om vårt stora ungdomstränarforum som vi till helgen  arrangerar i Falun tillsammans med Friidrottens tränarförening.

Med vänliga hälsningar,
Stefan Olsson
Generalsekreterare


Sök SM-tävling 2017, Folksam Challenge 2016 och nordiska juniorlandskampen 2017

Det är nu hög tid att ansöka om arrangerande av SM-tävlingar 2017. Det är redan bestämt att Friidrotts-SM arrangeras i Helsingborg 2017, men var övriga SM-tävlingar kommer att arrangeras är ännu inte bestämt.  På friidrott.se finns blanketter att ladda ner för att söka SM-tävlingar.

Folksam Challenge 2017
Folksam Challenge är en seniortävling som stöttar upp seniortävlingsprogrammet både inför och under mästerskap. I år arrangerades tävlingar i Uppsala, Göteborg och Umeå. 
Nu är det dags att söka Folksam Challenge-tävlingar för 2016.  På friidrott.se finnsblanketter att ladda ner för att söka Folksam Challenge 2016.

Nordiska juniorlandskampen 2017
Den nordiska juniorlandskampen för 19-åringar är en årligen återkommande landskamp mellan de nordiska länderna. 2017 kommer Sverige stå värd för landskampen och Svensk Friidrott söker nu en förening och en ort som är intresserade av att arrangera landskampen.
Mer information lämnas av Andreas  Thornell, tävlingsansvarig: 010 476 53 42 eller via e-post.


Sugna på att starta en löpargrupp för nybörjare? Passa på att göra det med stöd i Sverige på fötter

Sverige på fötter är ett initiativ inom löpningsprojektet Svenska Löpare, som syftar till att hjälpa fler i Sverige att just komma på fötter, röra på sig, börja leva ett mer hälsosamt liv och även bli en del av föreningen och dess sociala samvaro. 

Enkla löpargrupper utgör formatet för detta och eftersom deltagarna kanske inte självmant söker sig till föreningen, inte återfinns i dess närmiljö och även kan kräva ett större engagemang från en ledare bistår Svensk Friidrott med ett föreningsbidrag och ett träningspaket som ska göra det möjligt för grupperna att bli verkliga och nå sitt syfte.

Läs mer om Sverige på fötter och formerna för att komma  igång här  eller  maila Hillevi  så sänder hon information till er!


Sista dag att söka FIG, Universitet och Högskola

På torsdag, 15 oktober, är sista dagen att ansöka till friidrottsgymnasium för höstterminen 2016 eller universitet och högskolor där man kan kombinera sin idrottsatsning med studier, till exempel Friidrottens Prestationscentrum vid Umeå universitet och Athletic Development Center i Växjö, för vårterminen 2016.

Läs mer och ansök till riksfriidrottsgymnasium. 
Läs mer och ansök till NIU-friidrottsgymnasium. 
Läs mer och ansök till FPC i Umeå och ADC i Växjö. 
Läs mer om övriga lärosäten Svensk Friidrott samarbetar med. 


Svensk Friidrotts tränarinventering

I dagarna har en enkät skickats ut till i stort sett samtliga Svensk Friidrotts medlemsföreningar med syfte att samla in information om friidrottens tränarkår. Det är viktigt att samtliga tränare i respektive förening får ta del av enkäten och därför ber vi om att den vidarebefordras till föreningens alla tränare som har aktiva 13-14 år och uppåt.

Enkäten är relativt omfattande och tar cirka 15 minuter att fylla i.

Syftet med enkäten är att få bättre kunskap om hur den vardagliga  situationen ser ut för tränarkåren men också lite om bakgrund och framtidsplaner. Dessutom få en bild över antalet tränare som finns i landet och på vilket sätt man är engagerade.   


Mångfald inom vår idrott

Mångfald och integration är en mycket aktuell fråga idag och rubriken på ett av tre teman vid Elitföreningarnas höstkonferens 25 november.

Vid deras seminarium vill de visa på goda exempel samt informera om hur RF och Svensk Friidrott ska jobba med frågan. 
RF/SISU medverkar och förklarar hur friidrotten kan arbeta för att få del av den speciella pott som är avsatt för olika integrations/mångfaldsprojekt. Det kommer vara lite olika rutiner inom olika distrikt. Elitföreningarna vill även visa på redan genomförda/pågående projekt.

Nu söker de föreningar som vill dela med sig av sina erfarenheter. Det kan vara en kort beskrivning i ett mail och/eller en presentation på seminariet.

Kontaktperson: Christina Liffner på  This is a mailto link eller 070-522 0905.


Stort intresse för ungdomstränarforum

Svensk Friidrott och Friidrottens tränarförening genomför under kommande helg ett forum för ungdomstränare med fokus på grenteknik, rörelselära, träning i gymnastiksal och skadeprevention. Målgruppen är tränare som har aktiva i ”Ungdoms-SM-ålder” och inte mindre än 170 tränare från Umeå i norr till Malmö i söder har anmält sig. Programmet innehåller dels ett gemensamt program med föreläsningar och demonstrationer, dels möjlighet till fördjupning i teori och praktik i två valfria  friidrottsgrenar. Lugnets idrottsområde i Falun kommer verkligen att andas friidrott i helgen!

Sedan 2014 genomför Svensk Friidrott och Friidrottens tränarförening ett årligt ”Tränarforum” – en utbildningshelg som ger möjlighet till fördjupning för Sveriges friidrottstränare. Vartannat år är målgruppen junior- och seniortränare, vartannat år ungdomstränare.


Idrott hela livet

Den här veckan har Riksidrottsförbundets forum Idrott hela livet genomförts i Örebro. På svenskidrott.se finns mycket bra material från forumet upplagt.

 
Skribent: Monika Wahlström
Epost: This is a mailto link

 

 

Postadress:
Linköpings GIF - Friidrott
Campushallen, Johannes Magnus Väg
58183 Linköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

Logga Linköpings kommun