Hoppa till sidans innehåll

Med anledning av det aktuella dopingfallet inom Svensk Friidrott

03 MAR 2016 19:13
Friidrottsvänner,
Det har varit några tuffa och intensiva dygn med fokus på dopingärendet med Abeba Aregawi. Med några dagars distans vill jag ge lite mer information om hur jag upplever situationen. Det mesta är förstås faktabaserat men det går inte heller att blunda för att jag också på olika sätt är känslomässigt engagerad i det som skett.
  • Skapad: 03 MAR 2016 19:13 Vi kan inte blunda för att vi haft ytterligare ett dopingärende, det tredje på tre år, vilket förstås är oerhört smärtsamt att konstatera! 

Det har varit några tuffa dagar och timmarna från klockan 16.00 i måndags och fram till det att vi släppte nyheten klockan 18.22 var minst sagt kaotiska. Jag är ändå oerhört lättad, och på gränsen till stolt (glad) att vi i det svåra läget lyckades ta kommandot och att vi ”ägde” frågan/agendan.  Vi hade en planen som vi i princip följde även om det blev bråttom på slutet när vi också förstod att det fanns fler än vi som kände till ärendet.

Vi accepterar aldrig  doping!
Vi får aldrig acceptera doping och även om det är en svensk friidrottare som åker fast är det en seger för rättvisan. Min känsla och uppfattning är att det internationella dopingarbetet fungerar allt bättre och blir allt effektivare. Det är positivt och glädjande! Vi skall samarbeta och stödja såväl IAAF som RF i deras fortsatta arbete mot fuskare i vår idrott! Det är också viktigt betona att Abeba Aregawi ännu inte är dömd utan att en utredning pågår och den ska få ha sin gång  och tid.

Vi skall snarast påbörja ytterligare arbete kring hur vi kan förstärka vårt antidopingarbete. Vi gör redan mycket men det är en klen tröst just nu och räcker uppenbarligen inte! Vi har redan börjat fundera över ett förstärkt åtgärdspaket och alla idéer och uppslag tar jag tacksamt emot. 

Det som ni som förening kan göra omedelbart är att ”Vaccinera klubben”, följ länken via  https://www.rf.se/vaccinera. 

Fokusera på det positiva
Vi vill förstås tillsammans med er fokusera på de positiva saker som finns inom Svensk Friidrott. Till exempel den nya spännande generationen av aktiva, Sannas härliga comeback, Mångfalds- och inkluderingsplanen, Svenska löpare och mycket annat som vi har att förmedla. 

Det är viktigt att vi nu också tillsammans står upp för alla fantastiska aktiva, tränare, ledare och andra som varje dag ägnar Svensk Friidrott sin tid och uppmärksamhet. Vi måste gemensamt stödja och peppa alla inom vår rörelse nu. Allt från barn- och ungdomstränare till våra elitaktiva. En enda aktivs felaktiga beteende får inte förstöra vår fina friidrott, ”Din idrott för livet”!

Det är en tuff tid i det korta perspektivet och det är viktigt att vi agerar med  förtroende men också respekt mot alla som har synpunkter på oss och vår verksamhet. Vi ska fortsatt vara transparanta, öppna och ärliga utifrån det vi får och kan kommunicera. 

Vi kommer gå stärkta ur det här
Det är min absoluta övertygelse att vi i det långa perspektivet kommer att gå stärkta ur den här situationen. Mycket beror på oss själva och i det fortsatta arbetet blir det viktigare än någonsin att vi samverkar, samordnar och samarbetar för Svensk Friidrotts gemensamma förtroende!

Hör gärna av Dig/Er om det finns frågor eller funderingar så lovar jag att vi ska försöka svara!

Bästa hälsningar från Eder Generalsekreterare med hopp om en fortsatt bra vecka och lycka till på USM i Uddevalla för er som har aktiva på plats!

Stefan Olsson

Skribent: Stefan Olsson
Epost: This is a mailto link

 

 

Postadress:
Linköpings GIF - Friidrott
Campushallen, Johannes Magnus Väg
58183 Linköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

Logga Linköpings kommun