Hoppa till sidans innehåll

Brev till medlemmarna

24 JAN 2020 09:15
Hej alla medlemmar!
  • Skapad: 24 JAN 2020 09:15

”Sverige ligger i topp internationellt sett vad gäller ideellt engagemang och tvärt emot vad många säger har inte det engagemanget minskat sedan våra mätningar startade i början av 1990-talet.

Idrottsrörelsen är den del av civilsamhället som samlar störst ideellt engagemang. Var femte svensk är ideellt engagerad inom idrotten.

Det ideella engagemanget är varje förenings ryggrad. Utan alla 650 000 ledare plus alla som skjutsar, planerar, står i kiosker etcetera skulle vi inte vara Sverige största folkrörelse. Deras insatser är ovärderliga”

 

Vår klubbs styrelse står inför ett generationsskifte, vi behöver därför nya styrelsemedlemmar som gemensamt vill ta LGIF framåt och skapa en trygg bas för våra aktiva.

Välkommen in i gemenskapen du också!

Medlemmarna ska tillsammans demokratiskt skapa föreningens verksamhetsgrund och aktiviteter. Styrelsen med tillhörande grupper/kommittéer (t.ex. tränargruppen, sponsringskommittén, tävlingskommittén, funktionärsgruppen, logistikgruppen, materialgruppen, utbildningsgruppen…) är en förutsättning för att det ska finnas en friidrottsförening att vara med i och därför behöver alla medlemmar hjälpas åt. I dagsläget har ett fåtal personer fått axla roller i olika grupper samtidigt och det blir ohållbart, ineffektivt, odemokratiskt och framförallt väldigt tidskrävande för dessa få personer. Dessa eldsjälar borde få ägna all sin ”föreningstid” till att skapa bästa förutsättningar och träningar för våra barn, ungdomar och seniorer istället.

Att få möjlighet att vara ledamot i LGIF:s styrelse på ett eller flera år kräver ingen tidigare erfarenhet och mötena uppskattas till ca 5-6 tillfällen per år. Självklart stöttar vi upp med mycket hjälp och stöd från de äldre medlemmarna i styrelsen.

Styrelsearbetet ska inte bara handla om ekonomi och liknande och tappa känslan för friidrotten därför välkomnar vi även yngre medlemmar från 18 år. De unga ger vitalitet och kan ge nya idéer och skapar förebilder så att fler vill vara med och göra avtryck i vår förening.

Vi i valberedningen har ett uppdrag, vi vill hitta blandade representanter gällande både ålder och kön. Vi kan inte välja vilka som helst utan vi vill ha ER, medlemmarna i vår klubb för att bygga ett nytt friskt LGIF med en trygg bas att stå på i framtiden.

Visste du att vi har några spännande år framför oss där klubben arrangerar olika SM arrangemang, första klubbmästerskapet ska gå av stapeln, träningsläger planeras, fortbildningar för föräldrar som vill bli tränare är på gång mm…

 

Varmt välkommen in i klubben på riktigt!

 

Skicka din anmälan till This is a mailto link med dina kontaktuppgifter för vidare information om nästa informationsmöte.

 

 

DEL 2

”Ingen vill sitta i styrelsen-lägg ner föreningen” läser jag på nätet när jag googlar vad som egentligen händer i en idrottsförening utan styrelse. Ja detta är vad vi aktiva eller med aktiva barn i LGIF får ställa oss frågan om vi bör göra eftersom inga vill engagera sig i klubben.

Jag funderar på orsaker till att vi har hamnat här och försöker jämföra med andra föreningar i Linköping som jag har varit medlem i under åren. Den största skillnaden är att LGIF inte har någon anställd personal som dagligen kan engagera sig i att styra upp arbetsuppgifter till föräldrar, följa upp och planera framåt. Det finns inte ekonomi till det tyvärr.

Varför kan man annars känna ett motstånd till att hjälpa en förening framåt? Brist på tid är självklart en stor del kanske även att axla ansvaret juridiskt för verksamheten eller kanske okunskap om vad som krävs av en..?

Det är medlemmarna som utgör en förening och det ligger alltså på medlemmarna själva att se till att man har en styrelse och olika ansvarsgrupper. Varje vuxen bör åtminstone något år ha funderat på att kandidera till en förtroendepost i föreningen. Klubben är en gemenskap där alla ska känna ansvar och engagemang och om man inte känner så får föreningen problem och då bör vi fundera på att lägga ner LGIF.

Gensvaret från förra uppropet blev noll, ingen anmälde sig intresserad. Min undran är nu, finns det intresse från er medlemmar att LGIF ska finnas kvar? Hur ska vi fördela arbetsuppgifterna mellan oss på ett rättvist sätt eftersom det inte finns några frivilliga? Alla ni som inte har ingått i styrelsen eller någon kommitte, är ni villiga att hjälpa till 2020?

LGIFs ordförande Leif Norberg och vi i valberedningen har beslutat oss för att öppna upp för ett medlemsmöte i Campushallen (en trappa upp vid fikaavdelningen) tisdagen 11/2 kl.18.00 för att tillsammans besluta oss om vi ska fortsätta med friidrotten i Linköping eller ej.

 

Detta möte är alltså väldigt viktigt och anmäl om du kommer eller ej till    This is a mailto link       

 

Må så gott så ses vi i hallen,

Catrine Eriksson, Valberedningen LGIF

 

 

 

 

 

 

Skribent: Anton Östebo
E-post: Adressen Gömd

 

 

Postadress:
Linköpings GIF - Friidrott
Campushallen, Johannes Magnus Väg
58183 Linköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

Logga Linköpings kommun